2018. február 13., kedd

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Fülszöveg:
Győri Dani tizenhat éves, kettesben él az anyjával, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, gitározik és mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi.
Egy rosszul sikerült iskolai program és egy hatalmas otthoni veszekedés után őrült ötlete támad: elemeli anyja hitelkártyáját, vásárol magának egy repülőjegyet, és péntek reggel az iskola helyett Münchenbe indul.
Párizs, Amszterdam és Barcelona, egyetemi kampusz és autópályapihenő, bajor nemesi kastély és kolostor. Full extrás BMW és szakadt teherautó, zenészek, hackerek, örömlányok, deszkások.

Könyvadatok:
Téma:
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 388 oldal
Megrendelhető: Olvasók boltja

Miért pont ez?:
Még a 2016-os Merítés díjasok között szerepelt ez a könyv (is). Emellett nagyon szeretem az utazós történeteket. Ráadásul a főhős, Dani nem mindennapi fiú, aki nem mindennapi emberekkel találkozik útja során.

Véleményem:
Az elején nagyon lassan indulnak be az események. Megismerhetjük Dani családi hátterét, az osztálytársakkal való kapcsolatát, még egy kis kirándulásra is elkísérjük. A változást egy hatalmas nagy buli, egy kocsma és egy halottnak hitt apa megjelenése okozza.

Dani nagyon vagány tizenéves, akit mozgássérültként egész életében beskatujázott a társadalom. Édesanyja nagyon kevés dolgot mer neki megengedni és mindenki más is félti. Ebből a kalitkából kitörve elindul és (, ami eredetileg egy gyors repülőútnak indult; egészen odáig jut, hogy) bejárva Európát. Közben sokszor gitározással, máskor más módon szerez magának pénzt, fuvart és új barátokat.

Nem is tudom, hogy melyik ember/család fogott meg a legjobban azok közül, akikkel Dani találkozott. Volt közöttük aluljáróban zenélő banda; gazdag előkelők, akik klasszikus helyett modern popot hallgattak; két környezetvédős csaj, akik bejárták egész Európát; egy csapat deszkás, lakókocsiban élő család és pár teherautós is. 

A legjobban az a jelenet tetszett, amikor Dani több nap éhezés után végül az egyik családnál menedékre lel, és jól bezabál náluk, amiből végül egy Facebook kép is készül (, ami alá az addig megismert emberek vicces dolgokat kommentelnek). Arra emlékeztetett, amikor barátnőmmel Rómában egy egész napos túra után leültünk a kertben és jobb híján lavórból ettük a sajtos tésztát.  

Igazi nemzetközileg színvonalas mű. Sok helyen meghaladja a külföldi regények színvonalát. Mind a fogalmazásmód, mind a cselekmény, mind a mellék -és főszereplők kidolgozása profi munka.

Összegzés:

Idézetek:
"A világ tele van műdolgokkal, hidd el, én már elég vén vagyok ahhoz, hogy kijelenthessem. Műanyag kalandok, plasztikszerelmek, álérzelmek mindenhol. Ami veled történik, az kaland."

"– Ideje lenne, hogy belásd, ez az ő története…
– Az ő története? Tizenhét éve róla szól az életem! Feladtam érte az összes álmomat!
– És? Jól érzed magad? Mert ha nem, akkor esetleg nem kellene kényszeríteni, hogy ő is feladja az övét."

"Egyáltalán nem mindegy, hogy az ember megpróbál-e mindent megtenni magáért, vagy feladja."



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése